Ikea w 30. urodziny torby po raz kolejny wbija szpilę Balenciadze

Ten konflikt jest tak absurdalny i niewiarygodny, że trochę nie jesteśmy pewni, czy istnieje naprawdę. Najnowsze wideo szwedzkiego giganta po raz kolejny kładzie na łopatki dom mody Balenciaga.

Z pewnością pamiętacie torbę Arena, która w kwietniu 2017 roku sprawiła, że Balenciaga znalazła się w ogniu krytyki. Wszystko przez jej podobieństwo do słynnej Frakty, którą od lat znamy, szanujemy i którą szeleścimy nie tylko podczas zakupów w IKEA. Podobieństwo kończy się na wyglądzie, bo cenowo to zupełnie inna półka – o ile oryginał kosztuje 1,99 złotych, to twór Balenciagi prawie 7 tysięcy.

Nowy model „Arena” od Balenciagi: wygląda znajomo?

Szwedzki gigant w tym roku obchodzi 30-lecie swojej torby i z tej okazji przewidział moc atrakcji. Jedną z nich jest krótki film poświęcony kultowej Frakcie. Ikea po raz kolejny postanowiła wbić szpilę swojej kopii. „Dlaczego funkcjonalność i jakość mają być przywilejem, a nie prawem?” – pytają nas retorycznie w wideo. Cóż, trudno się z nimi nie zgodzić…

ZobaczSchowaj komentarze

Jedzeniowa rewolucja: IKEA opracowuj receptury dań przyszłości!

Jeśli myśleliście, że szwedzki potentat zajmuje się tylko produkcją mebli w częściach, które można złożyć samodzielnie w domu, jesteście w błędzie. Stworzone przez markę laboratorium Space 10 opracowuje nowe receptury jedzenia …..przyszłości. Na razie powstały zamienniki klasycznych hamburgerów, hot dogów i klopsików. Jak zatem wygląda i z czego jest zrobiony fastfood przyszłości?

Burger, który w składzie ma mącznika młynarka czy hot dog z suszonej marchwi i alg, to nie menu z filmu scient fiction, ale jedne z futurystycznych dań opracowanych przez Space10 –  laboratorium badań i innowacji IKEA. 

W Space 10 w Danii stworzono menu składające się z pięciu nowych potraw, które mogą stać się remedium na światowy kryzys żywnościowy, który ma dotknąć ludzkość w przeciągu najbliższych 35 lat. Oprócz niekonwencjonalnego burgera i hot doga, w skład menu zaprezentowanego podczas tegorocznej edycji DesignMarch na Islandii weszły także sałaty i lody. Wszystko wykonane z zaskakujących składników.

Inżynier ds. Kuchni w Sppace 10 – Sebastian Delighte w wywiadzie dla portalu dezzen.com wyjaśnia, że by zmienić nawyki jedzeniowe należy zainspirować ludzi do wypróbowania nowych składników. Dlatego w Space10 pracuje się nad tym, by dania wyglądały i smakowały dobrze oraz korzystnie wpływały na zdrowie ludzi, a przy tym nie szkodziły planecie.

 

Projekt opracowania alternatywy dla konwencjonalnej żywności, powstał w odpowiedzi na badania ONZ, które pokazały, że światowy popyt na żywność wzrośnie o 70 procent w ciągu najbliższych 35 lat! W raporcie zwrócono także uwagę na niekorzystny wpływ,  jaki ma produkcji mięsa na środowisko. W rezultacie wszystkie „przyszłe” produkty opracowywane przez zespół kucharzy w  Space 10, wytwarzane są ze składników, które można hodować w zrównoważony sposób lub tych będących produktami ubocznymi kolejnych etapów produkcji. 

Z czego zrobione są za tym dania przyszłości?

Pierwszy z nich to Dogless Hotdog, który składa się z wegetariańskiej kiełbasy przygotowanej z marchewek, które zostały wcześniej wysuszone oraz bułki zrobionej ze spiruliny – mikroalgi, która zdaniem kucharzy, zawiera więcej beta-karotenu niż marchew i 50 razy więcej żelaza niż szpinak. Przekąskę wieńczą keczup z buraków i jagód, krem ​​z musztardy i kurkumy, pieczona cebula, ogórek i sałatka z ziół. Kotlet w Bug Burger zrobiony jest natomiast z buraków, pasternaku, ziemniaków i larwy mącznika. 

Sałatka zwana Lokalną, jest zrobiona z mikrogranulatów – drobnych, przypominających kiełki roślin o krótkim okresie przydatności do spożycia, które Space10 od dawna bada. Mikrogranulki są zazwyczaj używane do ozdabiania żywności, ale w Space 10 odkryto, że korzeń, nasiona i pędy tych maleńkich roślin są bardzo pożywne i można łatwo uprawiać je w domu. Do tego różne dodatki np. rzodkiewka różowo-łodygową, kiełki grochu i tymianek lub brokuły, szczaw z czerwonymi żyłkami i estragonem albo kombinacja ogórecznika, czerwonej musztardy i melisy. Do każdej z nich – grzanki wykonane z jednodniowego chleba i dressing z estragonu, melisy lub bazylii. Ostatnim, ale dla wielu z nas najważniejszym elementem menu, jest deser. Kucharze ze Space 10 proponują lody, wykonane z mikrogranulatów. Do wyboru są te przygotowane z kolendry, kopru, bazylii lub mięty. Lub lody na patyku, wykonane z ziół.

 

Czy przekonuje was taka wizja jedzenie, która niebawem może zagościć na naszych stołach? Przekonamy się zapewne szybciej niż byśmy się tego spodziewali.

ZobaczSchowaj komentarze

Majówka 2018: Domowe SPA - pomoże zregenerować ciało i poprawi nastrój

Jo Malone London

Świeca zapachowa
259 zł

Ministerstwo Dobrego Mydła

Odżywczy peeling cukrowy
38 zł

Erborian

Maseczka do ust
89 zł

Dr. Jart+

Maseczka ujędrniająca
43 zł

Peggy Sage

Rękawica do kąpieli
35 zł

Ministerstwo dobrego mydła

Musująca kula do kąpieli
5,50 zł
Najświeższe informacje. Aktualne komentarze. Sprawdzone newsy. To wszystko stanowi jeden z filarów działu mody w Fashion Post. Bazujemy na bieżących wiadomościach ściśle związanych ze światem mody. W krótkiej formie przedstawimy najważniejsze wydarzenia. Mówimy o nietypowych formach reklamy. Opowiadamy o najnowszych trendach w modzie. Zdradzamy, co noszą gwiazdy. Wtajemniczamy w sekrety modelek. Nigdy nie zostajemy w tyle. Zależy nam na szybkości przekazu. Z uwagą śledzimy serwisy branżowe, polskie i zagraniczne. Z ciekawością przyglądamy się dynamice mody. Każdy zwięzły przekaz zawiera esencję wiedzy o aktualnych wydarzeniach. Bez zbędnych słów i w przystępnej formie pozwala poznać nowe fakty.
Drogi użytkowniku/użytkowniczko!
Dziękujemy za zaufanie i zainteresowanie serwisem fashionpost.pl :)

W związku z wprowadzeniem nowych regulacji o ochronie danych osobowych (RODO) prosimy o akceptację subskrypcji.

Po naszej stronie leży ciągłe dbanie o Twoje zadowolenie z użytkowania serwisu. Jeżeli otrzymujesz od nas informację, to oznacza, że nadal nie będziemy wysyłać SPAMu ani udostępniać Twoich danych innym podmiotom (poza tymi, z których usług korzystamy do realizacji procesu wysyłki naszego Newslettera).
Możesz w dowolnym momencie zrezygnować z naszego Newslettera, usunąć konto i zablokować wiadomości od nas. Mamy jednak nadzieję że chcesz zostać z nami!

O zmianach związanych z RODO – kto, co i dlaczego?

Potwierdzając swój adres e-mail za pomocą poniższego przycisku (linku) wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez administratora serwisu fashionpost.pl w celach: marketingu bezpośredniego dotyczącego własnych produktów i usług. Osoba, której dane dotyczą, ma prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Dane w tym celu przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO). Dane będą przechowywane do momentu wycofania zgodny na ich przetwarzanie.

W celu realizacji uprawnień, prosimy wysłać wiadomośc e-mail pod adres kontakt@fashionpost.pl

Twoje dane (imię/pseudonim i adres e-mail) mogą być przekazywane do podmiotów zewnętrznych, również mających siedzibę poza terytorium Unii Europejskiej w celu realizacji usług (np. wysyłka Newslettera).
W każdej chwili możesz wypisać się z listy klikając w link rezygnacji.

EU General Data Protection Regulation
25 maja 2018 wchodzi w życie RODO, czyli General Data Protection Regulation (GDPR).
Szczegółowe informacje na ten temat znajdziesz tutaj

Potrzebujemy Twojej zgody, jeśli chcesz korzystać z naszego serwisu również po 25 maja 2018 roku.
Wyraź zgodę, klikając przycisk poniżej

Instalowanie plików cookies na Twoich urządzeniach i dostęp do tych plików

Serwis fashionpost.pl wykorzystuje technologie plików cookies, które służą do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych. Dzięki temu jesteśmy w stanie personalizować udostępniane treści i reklamy oraz analizować ruch na naszym serwisie.
Dzięki plikom cookie stale poprawiamy jakość naszych treści. Zapewniamy Ci także lepszą obsługę, ponieważ widzisz tylko to, co leży w kręgu Twoich zainteresowań.
Nam natomiast pliki cookies umożliwiają złożone badania i analizę zainteresowania publikowanymi przez nas materiałami, przez co jesteśmy w stanie stale zapewniać wszystkim użytkownikom najwyższą jakość.

Zobacz naszą politykę prywatności