brak kategorii

Gwiazdy gotują: dorada al sale według przepisu Jessiki Ziółek

27.08.2017 Patryk Chilewicz

Gwiazdy gotują: dorada al sale według przepisu Jessiki Ziółek

Mieszkając na co dzień w Neapolu, Jessica ma okazję zbierać inspiracje zarówno te modowe, jak i kulinarne. Bo to właśnie tu można spróbować wielu potraw, które uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. Jessica może próbować wyjątkowych dań wykonanych przez wybitnych, miejscowych kucharzy. Jej samej również zdarza się gotować. Z nami podzieliła się swoim prostym, aczkolwiek niezwykle smacznym, przepisem na doradę.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Składniki:

  • 2 wypatroszone dorady
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plasterki cytryny
  • 1 i ½ paczki soli gruboziarnistej
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Pierwszym krokiem będzie posmarowanie brytfanki odrobiną oleju, na której kładziemy wypatroszone, świeże dorady. Do każdej z nich musimy włożyć po ząbku czosnku oraz plasterku cytryny, które nadadzą naszej rybie smaku. Tak przygotowane dorady wystarczy posypać solą – tak, by pokryła je w całości. Brytfankę wkładamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 180 stopni, w którym dorady pieczemy około 35 minut.

Kiedy nasze ryby już są gotowe, możemy je dodatkowo posypać posiekaną pietruszką oraz polać odrobiną oliwy. Dorada będzie świetnie smakowała z sałatką albo naszymi ulubionymi warzywami z grilla.

Smacznego!