Fit przekąski na imprezie? To możliwe!

Imprezy zwykle kojarzą się z hektolitrami alkoholu, chipsami, pizzą i wszystkim co wchodzi w kategorię „śmieciowe jedzenie”. Jeśli ktoś dba o linię, taka mieszanka raczej nie jest wskazana. Jednak na szczęście imprezy wcale nie muszą być żródłem kalorii. Zdrowsze przekąski są nie tylko proste do wykonania, ale przede wszystkim mogą być równie smaczne. Jeśli brakuje wam pomysłów na to, co możecie przygotować dla znajomych, to przychodzimy z pomocą. Zobaczcie w naszej galerii kilka propozycji, które idealnie nadadzą się na imprezy, ale nie spowodują gorączkowego liczenia kalorii po każdym kęsie.

Fit przekąski na imprezie? To możliwe!

Pasty i dipy z warzywami


Jeśli chodzi o pasty oraz wszelkiego rodzaju dipy, opcji jest nieskończenie wiele. My polecamy klasyczny hummus z ciecierzycy, pastę z suszonych pomidorów albo pieczonego czosnku. Do domowej roboty dipów możemy dołączyć pokrojone w cieniutkie paseczki warzywa. Najlepiej nadadzą się do tego marchewki i seler, ale jeśli wolimy coś innego, to równie dobrze sprawdzą się papryka lub ogórek.
ZobaczSchowaj komentarze

Przepisy z batatem w roli głównej według Cooka.pl

Ania z Poznania. Tą rymowanką przedstawiałam się dość często i równie często wywoływała ona sporo śmiechu. W dodatku, jak mawia mój ukochany: “Ty Kochanie pochodzisz z „Ziemniakowa”, a nasz syn to „Kartofelek””. To wszystko spowodowało ciężkie przeżycia, kiedy z mojej diety musiałam usunąć ziemniaki w każdej postaci, ale projekt Model Me zmusza do wielu wyrzeczeń. Niedawno jednak na ratunek przyszły mi bataty. Ich słodki smak na początku mnie nie przekonywał, ale zaczęłam kombinować trochę w kuchni i dzisiaj przedstawię wam moje trzy przepisy dań z tym niezwykle wartościowym warzywem. A dlaczego tak wartościowym? Bataty mają beta-karoten obniżający możliwość zachorowania na raka piersi, wolniej wchłaniające się węglowodany, dużo luteiny, która korzystnie wpływa na wzrok i mnóstwo związków mineralnych jak wapń, fosfor, potas, sól czy magnez. Bez względu na to, czy wolicie czerwone, fioletowe czy żółte bataty – dla waszego organizmu to będzie świetny wybór.

Przepisy z batatem w roli głównej według Cooka.pl

Łosoś marynowany w cytrusach


Bataty w pierwszym przepisie występują jako dodatek, ale dla miłośników mogą stać się jednak głównym bohaterem. Łosoś marynowany w cytrusach oraz szaszłyk z batatów i cukinii to moja słodko-kwaśna propozycja. Pycha!

Marynata do łososia:
  • 1 1/2 pomarańczy
  • 1 1/2 limonki
  • 3 plasterki chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 szczytpy soli
Kwestię zakupu odpowiedniego łososia pozostawiam Wam. Podpowiem tylko, że ja, jak tylko mam możliwość, zamawiam dobrą rybę z zaprzyjaźnionego sushi. Podaję Wam dzisiaj przepis na moją ulubiona marynatę do ryb. W tym przepisie komponuje się cudownie, ponieważ lekkim, kwaskowym posmakiem, przełamuje słodycz batatów. Do marynaty można dorzucić świeżą kolendrę, imbir i chilli - wzbogacą smak i nadadzą orientalnego klimatu.

Wyciskamy sok z cytrusów, dodajemy chilli i reszę przypraw, rozgniatamy i dokladnie mieszamy. Fileta lub polędwiczkę z łososia solimy i wkładamy do marynaty na 15 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Łososia  układamy na foli aluminiowej i pieczemy do porządanego stapnia upieczenia.
ZobaczSchowaj komentarze

Białe botki na cztery sposoby: zobacz, jak nosić hit tego sezonu!

TOPSHOP

KURTKA
ok. 300 zł

H&M

BOTKI
229,90 ZŁ

YEEZY

SPODNIE
OK. 1200 ZŁ

ZARA

BLUZKA
59,90 ZŁ

ASOS

OKULARY
ok. 100 zł

VERSUS VERSACE

"NERKA"
ok. 950 zł
.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.